čtvrtek 8. září 2016

Nástroje smrti 1, 2, 3 - MEGA recenze

Abych mohla s klidným srdcem vrátit knížky do knihovny a překonat čtecí krizi, rozhodla jsem se sepsat první tři díly Nástrojů smrti do jedné opravdu MEGA recenze. Snad to nebude nikomu vadit. Už někde dávno jsem vypisovala, že tahle přeslavná série už při prvopočátečním nadšení šla mimo mě. První díl vyšel v době, kdy jsem se o fantasy literaturu nijak zvlášť nezajímala a ani při druhém vydání mě knížka nenalákala. Vlastně mě to až mrzí, protože rozhodně stojí za to si tuhle sérii přečíst. Všechny tři díly jsem četla v rámci Prázdninového read-a-thonu.


Tak abych začala hned prvním dílem: Město z kostí

Hlavní hrdinkou je patnáctiletá Clary, která i se svým nejlepším kamarádem Simonem náhodou v klubu potká tajemné lovce démonů. Od té chvíle se začnou dít hrozné věci, které nedávají smysl... Claryina matka zmizí a ona sama zjišťuje, že má s lovci stínů společného daleko víc, než by se jí kdy zdálo. Postavy jsem si velice rychle oblíbila, Clary mi byla hodně sympatická. Nepůsobila nijak dokonale, i když byla jakýmsi prototypem (sympatická holka vyrůstá v nevědomosti, poté jí zmizí matka a ona musí celé tajemství odhalit sama...). Simon, ani lovci stínů nezůstávali pozadu. Musím přiznat, že Isabelu i Aleka nebylo těžké si oblíbit, ale s Jacem jsem měla ze začátku trochu problém... prostě jsem se do něj narozdíl od většiny čtenářek nezamilovala, přišel mi dost egoistický, ale postupem času se náš vztah trochu vylepšil. Jejich chování bylo uvěřitelné, občas přišlo nějaké to zbrklé rozhodnutí, ale celkově odpovídalo jejich věku. Clary neodolá a začne pomalu pronikat do tajů světa lovců stínů, kde se to hemží, démony, vílami, čaroději, vlkodlaky, upíry... zkráceně obyvateli Podsvěta. (Určitě se mezi vámi najdou tací, kteří řeknou: Jé víly, vlkodlaci, upíři, čarodějové... to už tady bylo... Ale já jsem se tomuto tématu docela dlouhou dobu záměrně vyhýbala, takže pro mě bylo příjemnou změnou.) Rychle se spřátelí s Jacem a Lightwoodovými k velké nelibosti Simona. Byla jsem ráda, že se knížka hemží vtipnými hláškami a slovními přestřelkami, hlavně mezi Simonem a Jacem... vlastně nám tu vznikl menší milostný trojúhelník :D. Nebyla jsem si jistá, komu fandit, ale Jace mi zase tolik sympatický nebyl. Dalším skvělým faktorem knížky byly zamotané a složité vztahy, ať už příbuzenské či milostné, a fakt, že nikdy nevíte, kdo stojí na které straně. Další mojí oblíbenou postavou byl Luke (přítel Claryiny mámy), který... ale nebudu nic prozrazovat :) Vážně jsem nečekala, že mě knížka tolik zaujme. Příběh je psaný ve 3. osobě a ve vyprávění se střídají hlavně Clary a Jace. Musím přiznat, že autorka měla celý svět skvěle promyšlený a pro mě nebylo možné v něm najít nějakou zásadní chybu. Svým způsobem by se dala najít lehká podobnost s Harry Potterem, ale nakonec bych tahle díla radši nesrovnávala, je to každé o něčem jiném. Jde o skvělou kombinaci YA a fantasy... i když jsem místy měla chuť postavy přetrhnout. Vážně se hlavní padouch jmenuje Valentýn...? :D :D :D
"Jenom jsi hádal? Musel sis bejt dost jistej, protože jsi mě taky mohl zabít." Stiskl tlačítko na stěně a výtah se uvedl do chodu s trhnutím provázeným vibrujícím zaskřípěním, které Clary projelo celým tělem. "Byl jsem si jistý na devadesát procent." "Aha," řekla Clary. Musela to říct nějak zvláštně, protože se otočil a podíval se na ni. Na tváři mu přistála její dlaň a vrazila mu takovou facku, že se zhoupl na patách. Zvedl si ruku k obličeji, spíš překvapením než bolestí. "Za co to sakra bylo?" "Za těch zbývajících deset procent," řekla. Zbytek cesty výtahem jim uběhl beze slova. (Město z kostí str. 84)
Moje hodnocení: 79%

Pokračujeme druhým dílem: Město z popela

Město z popela dokázalo zvednout úroveň. Knížce přibyla spousta akce, napětí a ještě jednou akce :D Je opět psána ve 3. osobě, ale tentokrát se střídají pohledy různých postav, které se střídají vždycky v tom nejnapínavějším místě. Do děje se opět zamotávají podsvěťané a hlavně Valentýn, kterému je třeba se postavit. NEzůstává stát ani milostný trojúhelník (Mým oblíbencem se stal Simon, ale bylo mi jasné, že ve většině knížek si hrdinka nevybere nejlepšího kamaráda, když má jako druhou možnost sexy kluka...) a hlavně složité rodinné vztahy mezi Clary a Jacem. Mimo jiné se Clary musí pokusit zachránit svou matku, která je v kómatu. NÉÉÉ.., Proč Simon...? Do háje, nemůžu to vyspoilerovat... Tentokrát nejspíš nastala nějaká změna v překladu (starší vydání), protože jméno čaroděje v prvním díle Magnus Bane bylo tady přeloženo jako Krasomil Pohroma. Nakonec mi to ani nevadilo, ale docela mi trvalo se v tom ze začátku zorientovat. Trošku mi chyběly slovní roztržky mezi Clary, Jacem a Simonem, takže humoru mírně ubylo. Abych to ještě jednou shrnula bylo to opravdu napínavé a akční a snad i o něco lepší než první díl.
"Ale nezlobím," procedil Alek mezi zuby. "Jenom proto, žes tvrdil, že dračí démoni už vyhynuli -" "Říkal jsem, že skoro vyhynuli." Alek na něj namířil prst. "Skoro," řekl a hlas se mu třásl hněvem, "není ANI ZDALEKA DOSTATEČNÉ." "Aha," opáčil Jace. "Asi budu muset požádat, ať kvůli Alekovi změní v učebnici démonologie údaj 'skoro vyhynulý' na 'zdaleka ne dostatečně vyhynulý'. Má totiž rád, když jsou příšery opravdu, ale opravdu pořádně vyhynulé. Budeš se pak cítit líp?" (Město z popela str. 19)
Moje hodnocení: 80%

Následuje závěr, prozatím poslední přečtený díl: Město ze skla

Třetí díl mě ze začátku moc nechytl, neboť se děj přesouvá z New Yorku do Alicante (Skleněného města), které se nachází v Idrisu, zemi lovců stínů. Původně se tam Simon, Clary a hlavně Luke vůbec nemají dostat, ale co člověk neudělá pro své blízké... Celé se to šíleně zamotá a v ohrožení je celé město. Clary je nejspíš mocnější, než by kdo kdy tušil a konečně se podaří za pomoci Jace najít způsob jak zachránit mámu. Opět se řeší milostný trojúhelník a ta bratrsko-sesterská věc mezi Clary a Jacem, která se naštěstí do úplného konce stihne vyřešit. Vztahy jsou opět zamotané, zvlášť když se na scéně objevuje Sebastian... no o tom si povíme až na konci :D Celý díl je zatím nejakčnější a ticho před bouří vrcholí epickou bitvou. Opět si člověk nemůže být stoprocentně jistý, kdo stojí na správné straně a kdo nikoli, navíc se rozdíly často stírají. Někde jsem zaslechla, že autorka plánovala původně jen trilogii... takže pokud bych to měla hodnotit z tohoto pohledu musím říct, že autorce se povedl epický závěr a trochu se bojím, co se vlastně stane v dalších dílech... Někomu na příběhu vadila postava Simona, ale já jsem si ho strašně moc oblíbila... i když to celé dopadlo podle očekávání.
"To tys mi vzkázal, abych sem přišel," připomněl mu Simon. "Když jsem se ráno probudil, našel jsem tvoji zprávu přilepenou na okno. Copak nikdy nepoužíváš telefon jako normální lidi?" "Ne, když se tomu můžu vyhnout, upíre," řekl Jace. Zamyšleně si Simona prohlížel, jako by četl z knihy. V jeho výrazu se mísily dvě protichůdné emoce: lehký údiv a něco, co Simonovi připadalo jako zklamání. "Takže to pořád ještě platí. Můžeš se pohybovat venku za denního světla. Nespálí tě ani polední slunce." "Přesně tak," potvrdil Simon. "Ale to už přece víš, vždyť jsi tam byl." Nemusel dlouze vysvětlovat, co znamená "tam"  - z tváře druhého chlapce bylo jasné, že si moc dobře pamatuje mořskou úžinu, korbu dodávky, slunce vycházející nad vodou i Claryin křik. Pamatoval si to stejně dobře jako Simon. "Říkal jsem se, jestli to třeba časem nevymizelo," utrousil Jace, avšak bylo zřejmé, že to nemyslí vážně. "Kdybych najednou pocítil potřebu vznítit se, dám ti vědět." Simon nikdy neměl s Jacem velkou trpělivost. (Město z popela str. 24)
Moje hodnocení: 81%

Pár slov závěrem: Série mě bavila a rozhodně se pustím do dalších dílů. Jsem ráda, že jsem neodolala a taky se začetla... Nejhezčí obálky má podle mě nové vydání... ale bohužel jsem v knihovně objevila jen ty staré. První díl se ke mně dostal s filmovým přebalem, který se mi vůbec nelíbí... z čehož vyplývá, že na film/seriál se v žádném případě dívat nebudu, nebo to zničí celou moji představu o lovcích stínů... Jsem ráda, že jste moji MEGA recenzi dočetli až do konce a budu ještě radši, když mi necháte komentář s vaším názorem :)

5 komentářů:

  1. No, já zatím viděla jen film a musím uznat, že ten mě moc neoslovil :D Ale na knihu se chystám už hodně dlouho :) Podle filmu ale souhlasím s tou podobností s Potterem :D
    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se na film raději ani nechystám... knížky vyzkoušej a doufám, že se ti budou líbit :) No... trošku, ale když to člověk vezme kolem a kolem je to zase trochu jiné... :)

      Vymazat
  2. Mám je myslím všechny tři ve čtečce, tak snad na ně taky někdy dojde řada :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu držet pěsti :) stojí za to je alespoň zkusit :)

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář a budu se snažit na něj odpovědět! Uvítám nápad, radu i kritiku... můžete mi napsat i na irena.kadava@gmail.com