čtvrtek 14. července 2016

Me before you - filmová recenze

zdroj
Vím, že bych měla spíš dopsat hned několik recenzí na knížky přečtené při posledním read-a-thonu, ale mám nutnou potřebu se s vámi podělit o skvělý zážitek z filmu, kterého jsem se už od jara nemohla dočkat.  Stále jsem se nemohla rozhodnout, jestli na něj jít do kina, nebo počkat a stáhnout si ho doma. Tak ubíhaly dny a já jsem se rozhodla si film stáhnout pro každý případ, protože jsem si uvědomila, že ho vlastně nutně potřebuju vidět v originále a žádný dabing bych nesnesla. Kdybych měla vypisovat všechny problémy, které jsem vznikly, než jsem se mohla podívat na film, bylo by tona opravdu dlouhé povídání. Takže jenom ve zkratce: V programu našeho městského kina nebylo jasně uvedeno, jestli je film s dabingem. Po asi deseti minutách sledování jsem musela stahovat titulky (anglické samozřejmě). Do mobilu, kde mimochodem nemám žádné volné místo jsem musela zkusit nainstalovat hned několik přehrávačů, aby byl některý z nich schopný přehrát obraz, zvuk i titulky. No a taky jsem nebyla schopná to vydržet, protože to naše malé kino hraje až příští týden. :)
zdroj

Malé připomenutí děje pro ty, co knížku nečetli: Louisa Clarková je úplně obyčejná. Bydlí u rodičů v malém městečku a pracuje v blízké kavárně. Má ráda svůj neměnný, obyčejný život a svého přítele Patricka. Osud jí ale připraví něco úplně jiného. Když přijde o svou jedinou a milovanou práci v kavárně, musí se poohlédnout jinde, protože její početná rodina potřebuje peníze. Náhoda je svede dohromady. Zoufalá Louisa potřebuje práci, takže skončí jako ošetřovatelka a společnice mladého muže na vozíku. Nemá žádné zkušenosti a navíc se zdá, že ji Will Traynor nenávidí, vlastně nenávidí celý svět. Vlastně se není čemu divit. Když je člověk adrenalinový sportovec a úspěšný podnikatel s úžasnou přítelkyní a díky hloupé náhodě přijde o všechno, co kdy v životě měl, dost pravděpodobně ztratí radost ze života. Postupem času si upovídaná Louisa, která nosí bláznivé oblečení, nikdy nebyla na koncertě, nebo nikdy neviděla film s titulky, a Will se svými sarkastickými poznámkami, vzdělaný a inteligentní muž, který je unavený životem, kdy musí být odkázán na ostatní, najdou cestu k sobě. Will se snaží Louisu přimět, aby změnila svůj život a očekávala od něho víc a Louisa se zase pokouší Willovi ukázat, že i přes všechny překážky stojí za to žít.

zdroj
Už od prvních pěti minut jsem věděla, že tenhle film bude naprosto boží. Vlastně jsem to věděla už od první chvíle, co jsem zaslechla, že se bude k naprosto dokonalé knížce, která se řadí mezi top 10 mých nejoblíbenějších knížek, točit film. Byla jsem moc ráda, že se filmaři drželi knižní předlohy a pokud si dobře vzpomínám, nepřidali žádné zbytečné scény navíc, možná vynechali některé nedůležité momenty, ale tak to prostě chodí a dá se s tím žít :) Celkově se mi atmosféra filmu, kterou dokresloval soundtrack, opravdu líbila.

zdroj
Teď musí následovat pár větiček k hereckému obsazení. K filmové Louise (Emilia Clark) nemám asi žádné připomínky, snad jen, že není úplným ztělesněním mojí představy, ale musím dodat, že mi to vlastně vůbec nevadilo. Když jsem úplně poprvé zaslechla, že Willa bude představovat Sam Claflin, kterého jsem do té doteď znala jenom jako Finnicka (Hunger games) nebo jako usměvavého kamaráda Alexe (S láskou, Rosie), nedovedla jsem si představit, že bude hrát nabručeného, náladového a sarkastického Willa, ale spletla jsem se. Sam se své úlohy zhostil na jedničku a už si vlastně nedokážu představit, že by Willa hrál někdo jiný. I kdybych tenhle film nechtěla už nikdy vidět, což není vůbec pravda, musela bych se ještě jednou podívat jenom kvůli němu. Filmařům se taky dobře podařil vystihnout ten rodinný mumraj a všechny členy Louisiny rodiny, jenom bych mohla říct, že na mě ostatní členové (snad možná kromě sestry Triny) působili trošku papírově, protože nedostali tolik prostoru. Taky bych chtěla dodat, že Matthew Lewis v roli Patricka nebyl špatný, jenom by jako ostatní mohl dostat trochu víc prostoru, protože rozhodně nepůsobil jako ten žárlivý přítel. Když mu Louisa oznámila, že s ním kvůli Willovi nemůže jet na prázdniny, vypadal spíš udiveně a smutně, než naštvaně. Stojím si za tím, že měl dostat víc prostoru jako Louisin přítel, aby jejich vztah působil trochu opravdověji a ne jen jako obyčejná překážka mezi láskou Lou a Willa. Abych to celkově shrnula, celé herecké obsazení se mi moc líbilo a moje drobné připomínky (ne)berte tolik vážně.

zdroj
A teď pro pobavení... Jedině já můžu být takovej idiot a stáhnout si k americkému filmu britské titulky :D opravdu. Ale na svoji obranu musím dodat, že mě to v té chvíli vůbec nenapadlo, že se budou nějak lišit (a taky jsem měla mylný dojem, že jde o britský film... vůbec nevím, kde jsem k němu přišla :D). V konečném výsledku jsem měla titulky, které vlastně neodpovídaly filmu a navíc jsem je celou dobu musela číst přes nějaké čínské, japonské, nebo kdo ví co to bylo za titulky, které obsahoval už stažený film. Takže... tohle trošku sráželo můj skvělý divácký zážitek :D



zdroj
Musím dodat, že jsem film sledovala v noci a dvakrát jsem u něho stihla usnout, takže k závěrečným titulkům jsem se dostala asi o půl páté ráno... no nevadí. Teď asi všechny zklamu, ale na konci jsem nebrečela (jenom skoro), tohle ale nemůžete brát jako měřítko, protože já u filmů nebrečím nikdy (opravdu nikdy). Poslední a zároveň jediný film, který si pamatuju se slzami byla Zlodějka knih. Takže vám radši doporučuji si ty kapesníčky připravit :)

Abych to shrnula, film se mi určitě moc líbil a rozhodně vám doporučuju sebrat se a jít do kina, nebo si film okamžitě stáhnout, ale pozor na titulky :D Film potěší nadšené fanoušky knihy i ty, kteří o knížce třeba ještě ani neslyšeli (což si myslím, že snad ani není možné :D).

Moje hodnocení: 85%
zdroj
zdroj

9 komentářů:

  1. Na film jsem se těšila hned, jak jsem viděla první trailer a naprosto s tebou souhlasím. Knížku jsem četla několikrát a také patří k mým top :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je skvělé, že máš taky stejný názor :) na knížku (i film) se nedá zapomenout :)

      Vymazat
  2. Film měl americkou produkci asi, ale všichni herci Britové - proto asi ty titulky. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ne, i produkce byla Britská. :D

      Vymazat
    2. Podle čsfd je film americký... a s těmi titulky - na stránce, kde jsem je stahovala byly na výběr titulky buď v americké nebo britské angličtině - myslela jsem si, že je to britský film a taky mi ta británie byla blíž - přecejenom jsme evropa, že :)

      Vymazat
  3. Nádherný film a moc se těším až si přečtu knížku, už mi leží na nočním stolku a čeká na přečtení. Já jsem rovněž film viděla stažený, nicméně dva dny poté jsem šla i do kina :D A co se týče titulků v kině, tak to jsem myslela, že toho člověka zastřelím, protože kolikrát vypustit části vět, oslovění a nebo celkově předělat větu tak, že úplně změní smysl toho, o čem se v danou chvíli dotyční baví mě hodně štvalo, takžte to byl jediný můj špatný zážitek z kina. Jinak na tom velkém plátně je to k nezaplacení :D A pak poslouchat, jak všichni tajně smrkají, aby se na ně lidé neohlížejí je hrozně roztomilé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, tenhle film opravdu stojí za to a knížka taky, od Jojo Moyes to byla jediná knížka, kterou jsem četla, ale stejně ji považuju za skvělou autorku :) do kina se mi taky nechtělo jít samotné a taky jsem to chtěla zkusit úplně bez češtiny, když vlastně knížku znám. A jednou se mi taky stalo - bylo to myslím v jednom z oficiálních českých trailerů na Papírová města - kdy jsem měla chuť toho tvůrce titulků vzít po hlavě basebalovou pálkou, protože v jednom místě ty titulky nabyly přesně opačného významu :D no, tak to asi někdy chodí... to kino ti trošku závidím, ale nelituju, že jsem tam nakonec nešla :)

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  5. Jak dlouho já už se na tenhle film chystám :-/ S časem jsem prostě na štíru a přítel se semnou dívat určitě nebude :-D Každopádně je úžasný jak sis s článkem vyhrála, palec hore. Beru odběr (jako Janina Pálková) a pokud koukneš ke mě budu ráda za tvůj... Já se snad k recenzi knížky dostanu taky, otázkou je kdy konečně něco dočtu

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář a budu se snažit na něj odpovědět! Uvítám nápad, radu i kritiku... můžete mi napsat i na irena.kadava@gmail.com