úterý 31. května 2016

Slzavé údolí | Zlodějka knih - filmová recenze

zdroj

Když jsem jen tak náhodou vybírala večerní film, netušila jsem, jak to skončí. Zlodějku knih jsem dočetla někdy o vánočních prázdninách, ale shlédnutí filmu jsem si odkládala na neurčito. Netušila jsem tak úplně, co od filmu čekat, ale to, co jsem dostala bylo fenomenální. Film, který byl natočený už v roce 2013, mi vyrazil dech.


Pro ty, co knížku nečetli, ve stručnosti: Celý příběh se odehrává za Druhé světové války v Německu. Hlavní hrdinku Liesel a jejího mladšího bratříčka veze matka vlakem k novým adoptivním rodičům na převýchovu. Naneštěstí bráška po cestě umře a Liesel se náhodou dostane k první knížce, teda ne že by uměla číst... Na Himmelstrasse se setkává s hodným tatínkem Hansem, který rád čte a hraje na harmoniku, a přísnou maminkou Rosou, která je teda opravdu od rány. Ve škole potkává uličnického kamaráda Rudyho, který má vlasy v barvě citrónu a je posedlý běháním. Liesel se postupně za vydatné pomoci táty Hanse nakonec naučí číst. Dále v příběhu vystupuje židovský uprchlík Max, spousta knih, rodinná idyla, válka a nepřímo samotný Hitler. 
zdroj

Film byl tedy celkově naprosto boží, herci mi nejdřív neseděli úplně do některých mých představ, ale docela rychle jsem si na ně zvykla (ze začátku mě neskutečně vytáčel Lieselin dabing, protože rozhodně nevypadala, že by mluvila takovým tenkým hláskem, ale než film skončil, už jsem si nedokázala představit, že by mluvila jinak :D).Vlastně jsem si původně myslela, že vypravěčka Smrt se ve filmu neobjeví, ale dočkala jsem se (teda nevím proč o sobě mluvila v mužském rodě, ale takovéhle detaily neřešíme, že?). Celá dobová atmosféra filmu působila docela autenticky (ne, že bych to byla schopná posoudit). Německou atmosféru filmu mi trošku narušovaly anglická slova na zdi ve sklepě a Lieselin dopis pro mámu, taktéž v angličtině.
zdroj

V příběhové lince se až na pár nepatrných rozdílů film držel své knižní předlohy. Například si nejsem jistá, která kniha a proč Liesel spadla do řeky, v přemalovaném Mein Kampfu mi chyběl ten Maxův vlastnoručně nakreslený příběh, který se mi v knížce strašně líbil, a nebylo úplně jasné, proč měl Max, když přišel na Himmelstrasse, s sebou zrovna knížku od Hitlera. Navíc, což je docela pochopitelné, film narozdíl od knížky neobsahoval spoilery na vlastní děj. Přes všechny menší nedostatky se mi film neskutečně líbil a celý příběh měl spád. Myslím, že je lepší se na film podívat, než se prostě řídit názory ostatních <3 

Tentokrát nemůžu porovnat, jestli se mi víc líbila knížka nebo film, protože tohle je jasná remíza.
zdroj

Oficiálně teď Zlodějku knih vyhlašuji jako svůj nejoblíbenější film... Proč? Já prostě nejsem zvyklá brečet u knížek nebo filmů... nikdy. U Zlodějky v knižní podobě jsem v závěru měla na krajíčku, ale u filmu jsem prostě brečela jako želva. (Nebo, že by to byla ta alergie v kombinaci s rýmou? Nejspíš ne...)Tenhle film u mě prostě dokázal vyvolat slzy a to se cení! 

Moje hodnocení: 97% (trošku přidávám, za ty slzy <3)

Mimo téma vím, že jsem dlouho nepřidávala recenze, dokonce ani destrukční deník, ale opravdu nebyl čas a hlavně chuť, ve škole teď máme docela fofr, takže až se to opravování známek trošku uklidní, dopíšu pro vás všechny recenze, vyplním nějaký TAG a připravím MEGA díl destrukčního deníku...
zdroj

6 komentářů:

  1. Zlodějku knih bych si moc ráda přečetla. Už několikrát jsem si jí chtěla koupit a pokaždé jsem to zase odložila na příště. Škoda... :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zlodějka knih opravdu stojí za přečtení, jen možná její styl nesedne každému, tak doufám, že se zrovna tobě bude líbit :)

      Vymazat
  2. Wow, recenzi jsem měla přelouskanou hned, moc krásně jsi to napsala! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé díky, psala jsem ji hned po dokoukání, což je asi poznat :)

      Vymazat
  3. Já bohužel viděla film tzn že už pak knihu nečtu, ale docela mě to mrzí, čtecí požitek je lepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, to je škoda, možná by nebylo špatné to aspoň zkusit, protože knížka je taky skvělá :) mně osobně nevadí, když napřed zkouknu film, většinou mě to spíš dožene k tomu, abych si knížku co nejrychleji sehnala :)

      Vymazat

Budu ráda za každý komentář a budu se snažit na něj odpovědět! Uvítám nápad, radu i kritiku... můžete mi napsat i na irena.kadava@gmail.com