sobota 7. května 2016

10 důvodů proč si zamilovat Moře klidu

Mezi knížkami z minulého unboxingu se objevilo i Moře klidu, které jsem četla už loni a které jsem si absolutně zamilovala. Protože jsem Moře klidu právě dočetla potřetí, rozhodla jsem se místo recenze napsat článek ve kterém bych vás zahrnula argumenty, proč byste si měli knížku taky přečíst. Navíc jsem do této rubriky dlouho žádný článek nepřidala.  Tak se pohodlně usaďte a nechte se přesvědčit k přečtení téhle nádherné knížky.



Anotace (databáze knih): Pro jistotu jsem se rozhodla přidat anotaci... :)

Dva a půl roku. Tolik času uplynulo od té hrozné tragédie. Po ní už nic nebylo jako dřív. I z Nastyi Kashnikové zbyl jen stín holky, kterou byla před tím. Teď je rozhodnuta nechat temnou minulost za sebou a držet si všechny lidi pěkně daleko od těla. Tenhle úmysl jí ale vydrží jen do chvíle, kdy se potká s Joshem Bennettem. Je osamělý stejně jako ona. A neuvěřitelně přitažlivý. 

Joshův příběh zná kdekdo: všichni lidé, které miloval, zmizeli z jeho života. Teď má sedmnáct roků a zůstal úplně sám. A když je vaše jméno synonymem pro smrt, lidi se s vámi moc nebaví. Až na Nastyu. Ta se naopak Joshe drží jako klíště a postupně se stává součástí každé stránky jeho života.

Táhne je to k sobě, jiskří to mezi nimi stále silněji. Ale zároveň se Josh začíná zamýšlet nad tím, jestli se někdy dozví všechna tajemství, která před ním Nastya skrývá. A vlastně ani sám neví, jestli se je dozvědět chce.


1. Velké tajemství
Už podle prologu všichni víme, že Nastya skrývá nějaké tajemství, nějakou tragédii, co se jí přihodila. Přestože jí vlastně vidíme do hlavy, Nastya nám neprozradí nic až tak úplně zásadního, vždycky jen útržky, takže spolu s Joshem doufáte, že vám Nastya snad schválně nebo omylem řekne něco, co by na celou tu skrývanou katastrofu vrhlo trochu světla. Až do úplného konce nemáte šanci uhodnout celou pravdu.

2. Postavy
Dokonale propracované postavy jsou jedním z největších plusů knížky. Celý děj vlastně stojí hlavně na postavách (a jejich minulosti) nikoliv na akci nebo napětí (vlastně ne, děj je svým způsobem napínavý, ale rozhodně ne akční). Celému příběhu dodává na zajímavosti fakt, že se Nastya i Josh střídají ve vyprávění, takže jim oběma částečně vidíme do hlavy, což rozhodně narozdíl od některých jiných knížek není na škodu, právě naopak. Nastya se skrývá za vysoké podpatky a líčidla, aby nikdo neodhalil, kdo je vlastně doopravdy a svá tajemství pečlivě střeží. Joshova tajemství naopak zná každý. Všichni členové jeho rodiny postupně umřeli a on sedmnáctiletý kluk zůstal na světě sám. Úplně nejvíc miluje práci se dřevem a truhlařinu, která jako jediná mu dává v životě smysl. Další postavou je Joshův kamarád Drew, který má rád holky a divoké večírky, ale co když se nakonec ukáže v jiném světle? O dalších postavách se nebudu rozepisovat takže se musíte nechat překvapit.

3. Hlavní hrdinka nemluví
Tak teď vás, to možná trochu překvapí. Není to spoiler? Ne tak úplně. Tenhle poměrně zajímavý fakt se stejně dozvíte hned ze začátku příběhu a já mám alespoň další bod ve svém přesvědčovacím seznamu. Vlastně tohle byl hlavní důvod proč jsem o knížce začala uvažovat, tak třeba to nadchne i vás.

4. Romantika-neromantika
Nejspíš si říkáte, co to plácám, tak romantika, nebo neromantika. Vlastně obojí. Příběh je tak trochu o lásce, ale není to ta klišoidní, naivní a prvoplánová romantika, se kterou bychom se mohli setkat ve většina YA knížek. Vzhledem k tomu, že hlavní hrdinové nechtějí ze začátku mít s láskou nic společného. Jejich vztah se od začátku pěkně vyvíjí.

5. Myšlenky
V knížce je možné najít poměrně dost témat k zamyšlení, zajímavých citátů a myšlenek. Nejspíš je to tím, že se knížka zabývá i vážnějším tématem. Tady už není, co dodat, každý si v knížce najde něco, nad čím se bude muset zamyslet.

6. Emoce
Jak už jsem psala výše, knížka není čistě o lásce, ale pocitů dobrých i špatných, tu najdeme víc než dost. Spoustu emocí zažívají hlavní hrdinové a spoustu zažíváme my s nimi, ať už jde o zmiňovanou lásku, nenávist, lhostejnost, radost, vztek... Pocity jsou dalším důležitým bodem knížky. Slabším povahám bych preventivně doporučila balíček kapesníků.

7. Hledání sebe sama
Při oné velké tragédii Nastya ztratila všechno, co měla kdy ráda a co jí dodávalo sílu. Radši se přestěhuje k tetě, aby se mohla schovat, možná se pokusit zjistit kým vlastně je a ne vrátit se k tomu, kým byla předtím. Josh naopak ví kým je, kým by chtěl být, ale nemůže se to změnit, když se objeví Nastya?

8. Širší věkový záběr
Díky tomu, že kniha patří spíše do žánru New Adult, nejde o klasický středoškolský románek. Od příběhu čekejte víc, proto knížku doporučuji nejen teenagerům, ale i o něco starším čtenářům, neboť i oni si v knížce najdou to své.

9. Méně známá
Přes své nepopiratelné kvality Moře klidu stále nepatří k nejznámějším. U nás vyšlo už v roce 2013 a myslím, že se jí nedostalo zasloužené pozornosti. Mohlo to být taky tím, že před těmi třemi roky se knížkám pro mladé tolik nevěnovalo. I když je knížka méně známá, ujišťuji vás že opravdu stojí za to.

10. Opravdu výborné hodnocení
I přes možný nedostatek čtenářů má Moře klidu na databázi knih krásných 90%, což mluví samo za sebe.

Tak co? Přesvědčila jsem vás svými vyčerpávajícími argumenty? Doufám, že ano protože tahle knížka za to opravdu stojí. Je někdo z vás jedním z těch šťastných lidí, co knihu četli? Klidně se o své názory můžete podělit v komentářích... :)


P.S. Moře klidu jsem přelouskala už někdy minulý týden, ale musela jsem udělat tyhle jarní fotečky... :)

11 komentářů:

  1. O tejto knihe som už veľa počula aj keď stále nie a nie si ju prečítať. Ale znie to viac ako dobre. Už len na pohľad vďaka tej úžasnej obálke vyzerá krásne :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je opravdu skvělá a ta obálka je naprosto boží! :) Tak ji vyzkoušej, třeba se ti taky bude líbit :)

      Vymazat
  2. O této knize vím, že existuje, ale nikdy mě moc nelákala, asi proto, že v knihkupectvích bývá zařazená v románech pro ženy, kterým se obloukem vyhýbám :-) Ale tvoje recenze mě celkem nalákala, mohla by to být dobrá oddechovka třeba na léto :-) asi si ji dám do to-read-listu ;-)
    (Bohémská) bohemistka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V románech pro ženy? To by mě nikdy nenapadlo... (i když je pravda, že jsem ji jednou na netu našla zařazenou mezi upířinama :D) Nevím jestli je to úplně oddechovka, ale myslím, že by se ti mohla líbit :)

      Vymazat
  3. Pěkný článek, mám stejnou rubriku už nějakou dobu rozjetou na svém blogu :) Moře klidu se mi moc líbilo, i kdy bych ho rozhodně nezařadila mezi nejlepší knihy, co jsem kdy četla. Se vším, co píšeš, souhlasím, ale mám ke knížce i svoje výhrady...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) teda, jak se tak dívám, u sebe na blogu doporučuješ samé skvělé knížky :) jsem ráda, že se ti knížka taky líbí a každý máme vlastní názor, takže naprosto chápu, že k ní máš nějaké výhrady :)

      Vymazat
  4. Přesvědčila jsi mě, po knize se podívám :)

    OdpovědětVymazat
  5. Knížka na mě doma zatím čeká, tak jsem na ni zvědavá :)
    mujknizniraj.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  6. There's SHOCKING news in the sports betting industry.

    It's been said that every bettor needs to see this,

    Watch this or stop placing bets on sports...

    Sports Cash System - SPORTS GAMBLING ROBOT

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář a budu se snažit na něj odpovědět! Uvítám nápad, radu i kritiku... můžete mi napsat i na irena.kadava@gmail.com