neděle 24. dubna 2016

Digitální pevnost - recenze


Jak jsem už psala v poslední Návštěvě knihovny, tentokrát jsem si místo nějaké YA přinesla thriller a ne jen tak nějaký, nýbrž technický, počítačový, digitální, sci-fi... říkejte tomu, jak chcete. Jak jsem později zjistila, Digitální pevnost je Brownovou prvotinou. Nejspíš ji napsal ještě před tím, než se začal víc zajímat o historická fakta, která mě na jeho knížkách vždycky fascinovala. Věděla jsem, že jsou jen dvě možnosti: a) ztratím se v technických pojmech, což by byl můj absolutní konec, nebo b) budu tuhle knížku díky autorově stylu považovat za naprosto úžasnou. Tak jak se mi nakonec líbila?


Nejdřív mě mrzelo, že v knížce nevystupuje Robert Langdon, ale jen do té doby než jsem zjistila, že hlavní hrdinkou je žena. Susan Fletcherová je geniální matematička a dešifrantka, která se chystá se svým snoubencem na dovolenou. David ale z neznámého důvodu musí odletět a Susan musí kvůli naléhavé situaci do práce. Susan pracuje jako hlavní dešifrantka pro Úřad národní bezpečnosti (National Security Agency, NSA), který se soustředí na odposlech a dešifrování hovorů, zpráv a emailů, díky čemuž mohou například zabránit terorismu. Lidé ale začali vymýšlet čím dál složitější algoritmy a kódy pro zašifrování zpráv, a tak byl vyvinut TRANSLTR, stroj, který dokáže i ty nejsložitější klíče odhalit za několik minut. 

Když Susan přijde na Dešifrovací oddělení a uvidí, že TRANSLTR luští neznámý kód přes patnáct hodin, málem omdlí. Šéf jí vysvětlí, že nejspíš jde o nerozluštitelný kód. Susan si pomyslí, že je to hloupost, ale co když ne? Nerozluštitelný algoritmus vymyslel Ensei Tankado, bývalý pracovník NSA, geniální kryptograf, který dokonce pomáhal vytvořit TRANSLTR. Tankadovi se nikdy moc nelíbilo, že NSA může vrtat lidem do soukromí, takže vymyslel teď vymyslel kód, který je známý jako Digitální pevnost a který nerozluští ani TRANSLTR. Digitální pevnost umístil na internet, ale zakódoval ji samu sebou. O klíč k digitální pevnosti je vyhlášena aukce a jediné dvě kopie klíče vlastní samotný Tankado a nějaký neznámý partner přezdívaný North Dakota. Ale, co když je Ensei Tankado mrtvý...
"Už jste ten algoritmus viděl?" Šéf na ni zmateně pohlédl. "Ne. Přece vám říkám, že je zakódovaný." Teď byla stejně zmatená i Susan. "Ale vždyť my máme TRANSLTR, tak proč to prostě nerozšifrujeme?" Sotva se však podívala Strathmorovi do očí, pochopila, že pravidla jsou teď jiná. "Prokristapána." Zalapala po dechu. Najednou to pochopila. "Digitální pevnost je zakódovaná sama sebou?" Strathmore přikývl. "Uhodla jste." Susan oněměla úžasem. Kód Digitální pevnosti byl zašifrován právě Digitální pevností. Tankado poskytl neocenitelný matematický vzorec, jehož text však zakódoval. A k zakódování použil téhož vzorce. "Bigglemanův sejf," hlesla Susan. (str. 55)
David Becker, univerzitní profesor, který ovládá snad všechny světové jazyky, je vyslán do Španělska, aby vyzvedl všechny osobní věci mrtvého Enseiho Tankada. Susanin šéf Strathmore mu vysvětlí, že je to proto, aby byl jako civilista více nenápadný. David se tedy honí za záhadným zlatým prstenem s rytinou neznámou, který měl umírající Tankado na ruce a stihl ho předat nějakým turistům. Hon na prsten ale začíná být složitější, než si David kdy představoval...
Becker měl pocit, že ztrácí pevnou půdu pod nohama. "Němec? Jaký Němec?" "Ten Němec z parku! Říkal jsem o něm tomu policajtovi! Já jsem ten prsten odmítl, to ta fašistická svině si ho vzala!" Becker odložil pero a papír. Představení skončilo. Tohle bude opravdu problém. "Takže ten prsten má nějaký Němec?" "No jistě." "A kam zmizel?" "Nemám ponětí. Šel jsem volat policii. Když jsem se vrátil, byl už pryč." "Víte, kdo to byl?" "Nějaký turista." "Jste si tím jistý?" "Turisté jsou můj život," odsekl Clourcharde. "Když nějakého uvidím, poznám ho. Byl se svou dámou na procházce v parku." (str. 114)
Strathmore se situaci s Digitální pevností snaží udržet v tajnosti, ale kolik zaměstnanců chodí do práce v sobotu? Mezitím se Susan snaží vypátrat North Dakotu podle emailové adresy...

Opravdu jsem nečekala, že bude Digitální pevnost tak skvělá, obzvlášť, když má na databázi knih ze všech knížek Dana Browna nejnižší hodnocení. Zatím jsem četla první tři díly volné série s Robertem Langdonem, ale musím říct, že Digitální pevnost se mi opravdu zatím líbí nejvíc. Možná je to taky tím, že u Šifry a Andělů jsem nejdřív viděla film (čímž jsem si to nejspíš trochu zkazila) a Ztracený symbol mě zase až tolik nezaujal, i když napínavý byl dost. Digitální pevnost jsem opravdu četla jedním dechem a pan Brown si pro nás nachystal opět spoustu nečekaných zvratů a šokujících odhalení. Nikdy si svými teoriemi nemůžete být dost jistí, protože Dan Brown opravdu ví, jak překvapit. Přestože je knížka psaná v er formě, k šílenství (ale v dobrém) mě dohánělo střídání "pohledů" postav, protože příběh vždycky přeskočil v tom nejnapínavějším místě, což mě nutilo číst pořád dál. Nejsem technický typ, takže jestli byly v knize nějaké nepřesnosti, určitě jsem si jich nevšimla. Vlastně jsem na konci zjistila, že protentokrát vynechaná historická fakta mi ani moc nechyběla. 

Autor: Dan Brown
Originální název: Digital Fortress
Série: -
Rok vydání: USA 1998 / ČR 2005
Nakladatelství: Metafora
Překladatel: Pavel Kaas
Žánr: thriller, sci-fi
Počet stran: 440

Moje hodnocení: 98%

4 komentáře:

  1. Naprostý souhlas, za mě je pevnost také nejlepším Brownovým dílem - četla jsem všechny a tato podle mého názoru jasně vyčnívá. Jsem ráda, že se Ti také líbila :) Přeji krásné pondělí:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti taky líbí, podle komentářů na databázi bych si myslela, že jsem jediná... :D

      Vymazat
  2. Tuhle knihu jsem zatím nečetla a vidím, že to byla škoda. Rozhodně si ji musím přečíst!
    Hezká recenze :)
    Kateřina
    trojtečka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodně lidí ji shazuje, ale mě se moc líbila, tak doufám, že i tobě se bude líbit :)

      Vymazat

Budu ráda za každý komentář a budu se snažit na něj odpovědět! Uvítám nápad, radu i kritiku... můžete mi napsat i na irena.kadava@gmail.com