úterý 28. června 2016

Když vás hryže svědomí | Odpusť mi. Megan - recenze

Konečně jsem se donutila dopsat slibované recenze, takže pro dnešek jsem vybrala dlouho očekávanou knížku z žánru YA. Odpusť mi. Megan je letošní novinkou, která vyšla už v zimě, ale já jsem se k ní díky naší knihovně dostala teprve nedávno. Od knížky jsem si nejdřív hodně slibovala díky celému námětu (protože kdo by odolal přečíst si knížku, kde hlavní hrdinka nemluví? :D)



Megan nemluví. Už téměř rok z pusy nevypustila jediné slovo. To, co se stalo loni v létě je odsouzeno k zapomnění, teda Megan na to nikdy nezapomene, nikdy nemůže zapomenou, že Hanina smrt byla její vina, ačkoliv si všichni myslí, že to byla jen tragická nehoda. Jediný, kdo se s Megan pořád baví, kdo s ní sedává v autobuse a kdo ví je Luke, který byl vždycky její kamarád.
Třicet čtyři, třicet pět, třicet šest. Když hodiny odbíjí osm hodin, sedm minut a čtyřicet osm sekund, stisknu kliku a vyběhnu ven. "Měj se, Megan!" volá za mnou mamka. Představím si, jak jí odpovídám, jak by jí vystřelilo obočí, jak by se usmála, objala mě a oči by se jí leskly slzami. Olíznu si rty, otevřu pusu. NE. Secvaknu zuby. Místo pozdravu jí zamávám. (str. 12)
Pak přijde do školy nová holka, kterou se do své party snaží vlákat bývalá Meganina kamarádka Sadie, ze které se stala pěkná mrcha. Jasmine se ale k celé dívčí partě otočí zády a místo toho se radši přidá k málomluvné holce z autobusu. Jasmine je prostě strašlivě ukecaná a přátelská holka z Kypru, která se s nemluvící Megan nádherně doplňuje. Vlastně mi bylo skoro celou dobu jasné jaký přesně vztah mezi holkami je, i když to nebudu prozrazovat, abych náhodou někoho nepřipravila o čtenářský zážitek.
Sadie vypoulí oči a sykne: "Jestli chceš být v naší partě, budeš s náma i sedět. Jasný?" Jasminina reakce je úžasná. Jednoduše ohromující. Bez mrknutí oka řekne: "Jasný," a odvrátí se od Sadie, aby se podívala po jiném místě. Kdybychom byli v kině, ozvalo by se teď hromadné zalapání po dechu hrůzou. Se Sadie takhle nikdo nejedná. Několik vteřin to vypadá, že se Sadie nevzmůže na slov. Jak uspokojivé. (str. 34)
Celá knížka se četla poměrně dobře, přestože mi přišla opravdu spíš pro mladší. Bylo to chvílemi jako klasická YA a někdy zase naopak zvláštní a neobvyklé. Vlastně bych řekla, že se v knížce vlastně dohromady nic neděje: Megan se užírá vinou. Megan potká Jasmine, která ji dokáže trochu rozveselit, ale stále se užírá vinou. Pak následuje závěr, který je sice nečekaný, ale hrozně uspěchaný. Nejsem správná osoba, která by tohle měla hodnotit, ale myslím, že autorka mohla příběh i postavy více propracovat. Celkově i všichni připadali takoví papíroví a nedokázala jsem si k nim vytvořit opravdový vztah. Škoda, tahle knížka měla velký potenciál. Celkově to nebylo špatné, ale četla jsem i lepší knížky.
Zarazím se. Foťák mi vypadne ze ztuhlých prstů a zmizí v hromadě listí. Pod kmenem je díra. Hana a já jsme si v ní nechávaly dopisy. Teď v té díře něco je. Něco bílého. Ach. Můj. Bože. Dívala jsem se sem. Vím, že jo. Potom, co... potom, co se to stalo, jsem sem šla. Ale teď tu rozhodně něco je. Je mi střídavě zima, horko, na zvracení. Nemotornýma rukama pro to sáhnu. Je to obálka, zabalená v sáčku na svačinu. (str. 124)
Trochu mě mrzí, že jsem si na jednom knižním blogu (kdybych si, sakra, mohla vzpomenout a označit ho :D) přečetla spoiler (ne nemyslete si, byl dobře označený, jenom já husa jsem si myslela, že už mě nemůže nic překvapit :D) ohledně toho, kdo za TO všechno může a úplný závěr pro mě tedy nebyl takový boom, no nevadí (Ale jak? Proč? Přece se nemohl chovat tak hnusně... Nebo být... Ach jo.). Na stejném blogu jsem našla i vysvětlení názvu knížky Odpusť mi. Megan jako, že Megan prosí někoho (Hanu?) o odpuštění (proto je v názvu ta tečka).

Lidem, co nemají v YA příliš načteno, ji s chutí doporučím a ostatním zdatnějším čtenářům jako oddechovku, která taky ukrývá svoje tajemství.

Autor: Abbie Rushton
Originální název: Unspeakable
Série: -
Rok vydání: USA 2015 / ČR 2016
Nakladatelství: Yoli
Překladatel: Romana Jarolínová
Žánr: Young adult
Počet stran: 256

Moje hodnocení: 73%

4 komentáře:

  1. Ono to vypadá hrozně zajímavě, ale já si furt nejsem jistá, jestli do toho jít :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavá nejspíš je, ale nevím, myslím, že nesedne každému, každopádně to můžeš aspoň zkusit :)

      Vymazat
  2. Mám podezření, že by mi to až tak nesedlo, i když obálka je boží..ale uvidím :) Moc pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že nesedne každému a obálka je boží, ale klidně ji vyzkoušej :)

      Vymazat

Budu ráda za každý komentář a budu se snažit na něj odpovědět! Uvítám nápad, radu i kritiku... můžete mi napsat i na irena.kadava@gmail.com