čtvrtek 3. března 2016

Román v románu? | Mezi dvěma světy - recenze


A je tady první recenze!


Mezi dvěma světy je knížka poměrně známého amerického spisovatele Scotta Westerfelda, ale já se bez mučení přiznám, že jsem od něj nic nečetla. Půjčila jsem si ji z knihovny a mile mě překvapila.

V knížce se prolínají dva příběhy. V prvním se představí mladá začínající spisovatelka Darcy Patelová a druhým je její román Zásvětí, který teprve čeká na vydání.

Darcy právě vyšla střední školu a nastoupila by na vysokou, kdyby se nakladatelství Paradox nerozhodlo vydat její román Zásvětí. Proto se rozhodne, že se přestěhuje do New Yorku, aby se mohla soustředit na přepisování Zásvětí a napsání druhého dílu s pracovním názvem Patelová 2. Darcy je ale o něco mladší než ostatní spisovatelé a bojí se, že mezi ně nezapadne. Pořád jakoby se bála uvěřit, že je opravdu spisovatelka a že se jednou dostane do spisovatelského nebe.

"Pověz mi ještě o tom spisovatelském nebi," zaprosila Darcy. Muži vpředu spolu bez ohledu na nebezpečí hlasitě diskutovali, takže Imogen tiše odpověděla: "Mají tam předpis pro oblíkání . Když jsi na žebříčku bestsellerů v New York Times, musíš nosit černou róbu s rudým okrajem jako učitelka na internátní škole." "Ani ne. Roucha vypadají noblesně, ale je v nich teplo. A všichni tajně touží po třpytivých čelenkách, které smějí nosit jedině vítězové Printzovy ceny." (str. 296)
V New Yorku Darcy potká svoji lásku (i když mi tahle romantická linka trošku vadila), zvládne dokončit knížku a nakonec i snad trochu dospěje. Darcyin příběh je psán ve třetí osobě, což ale nevadí a čtenář stejně může náhlédnout do hlavy začínající spisovatelce a řešit s ní vydavatelské problémy.

Zatímco na příběh Darcy jsem se těšila, Zásvětí se mě už od začátku vůbec nelákalo, neboť se duchařinám většinou vyhýbám. O to větší bylo moje překvapení, když jsem se do něj začetla. Zásvětí vypráví hlavní hrdinka Lizzie, která jako jediná přežije teroristický útok na letišti v Dallasu tím, že začne předstírat mrtvou a nějak se dostane na druhou stranu do Zásvětí, kde potká průvodce duší Jamarádže. Jama je zvláštní postava, Darcy si totiž při jeho vytvoření pomohla starou hinduistickou představou boha smrti. Přišlo mi směšné, jak si Darcy pořád vyčítala, že zneužila vlastní náboženství, aby vytvořila atraktivní postavu do knihy, obzvlášť když v něj sama nevěřila. (Netušili jste, že Darcy je Indka? Tak teď už to víte.)

Bylo tolik věcí, na které jsem se ho chtěla zeptat. Na ty potůčky něčeho jako nafta, na zásvětí, jestli záleží na tom, jak se lidi v předchozím životě chovali. Ale nejvíc ze všeho jsem chtěla vědět, jak se Jamarádž stal "jedním z nás". Co strašného se mu stalo, že ho to tehdy vyhnalo do zásvětí. (str. 87)

Mojí nejoblíbenější postavou se asi stala Darcyina sestra Nisha, která má kalkulačku místo mozku, bombarduje sestru esemeskami, je velká optimistka a dostane dolar pokaždé když Darcy použije slovní spojení moje agentka.

Oba příběhy se střídaly po kapitolách a já se pokaždé nemohla dočkat té další. Přes skoro pět set stránek jsem se prokousala za  tři dny a skvěle jsem si to užila.

Knížku doporučím všem. Těm co chtějí zjistit pravdu o vydávání knížek i milovnicím duchařiny a paranormálních romancí.

Autor: Scott Westerfeld
Originální název: Afterworlds
Série: -
Rok vydání: USA 2014 / ČR 2015
Nakladatelství: CooBoo
Překladatel: Jana Jašová
Žánr: Young adult, mystery, fantasy
Počet stran: 488

Moje hodnocení: 80%




2 komentáře:

  1. Pěkná recenze, na nového Westerfelda už si dlouho brousím zuby. :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti líbí. Určitě to zkus, nudit se nebudeš :)

      Vymazat

Budu ráda za každý komentář a budu se snažit na něj odpovědět! Uvítám nápad, radu i kritiku... můžete mi napsat i na irena.kadava@gmail.com