neděle 6. března 2016

10 důvod proč si zamilovat Hvězdy nám nepřály

Milí čtenáři,

rozhodla jsem se vás postupně seznámit se svými nejoblíbenějšími knihami nebo sériemi. Nebudu na ně psát recenze, protože můj názor by byl ovlivněn opakovaným čtením (jo, jsem schopná přečíst si dobrou knížku třeba desetkrát :D ). 

Dneska bych vás chtěla seznámit se svojí velkou láskou a hodně známou knížkou Hvězdy nám nepřály.

1. Nevšední téma

Každý den nepotkáte Young adult knížku, ve které se řeší tak vážné problémy. Hazel má rakovinu..  a co, přesto (nebo možná proto) je to skvělá hlavní hrdinka. Prostřednictvím hlavních i vedlejších postav se dozvídáme něco málo o rakovině a její léčbě. Ale ať to nikoho neodradí...



2. Sympatické postavy

No tak holky přiznejme si to, každá z nás se nejspíš trošku zakoukala Augusta Waterse. Sympatický mladík s modrýma očima, který miluje metafory, ...aaa. A Hazel je skvělá hrdinka, která si přes všechny problémy udrží smysl pro humor a chová se jako normální středoškolačka (vlastně pardon vysokoškolačka :D ) Docela jsem si oblíbila i ostatní postavy rodiče hlavních hrdinů, kamaráda Izáka a svým způsobem i Petera Van Houtena.


3. Nejvtipnější smutný příběh

Ať se přizná kdo se u knížky nesmál ani nebrečel... Já jsem teda nebrečela, protože u knížek nebrečím obecně, ale zase tak daleko jsem k tomu neměla. Naopak můžu říct, že ačkoliv je to smutný příběh, smála jsem se často a hodně. Líbilo se mi, jak hrdinové umí vtipkovat i o své nemoci, přišlo mi to takové upřímné. Takže si to shrneme: knížka je dojemná a smutná, ale najdou se v ní i vtipné situace a hlášky. Každý ať si vybere, co mu sedí.


4. Povedené filmové zpracování

Ačkoliv Hazel a Augustovi hvězdy nepřály, nám čtenářům a divákům jsou rozhodně příznivě nakloněny. Filmové zpracování je poměrně přesné. Obsazení je povedené a mě osobně herci opravdu sedí k postavám. Někteří lidé tvrdí, že se jim knížka moc nelíbila a dostal je teprve film. Já k tomu řeknu jenom jedno, Moc se mi líbí obojí. Dokonce u scény s vajíčky je filmová hláška o něco lepší než knižní.

5. Cestování

Naši hrdinové stráví část knihy v Amsterodamu. Kdo má velkou představivost, může si představovat klidné romantické město s úzkými uličkami kolem kanálu lidmi na kolech a kdo ne ať si pustí filmové zpracování, kde je ta atmosféra krásně vidět. Gus a Hazel taky navštíví slavný Dům Anny Frankové, tak proč se tam nepodívat alespoň ve filmu nebo vlastní představě.

6. Romantika

Co k tomu dodat, knížka je romantická od začátku až do konce, ale rozhodně není přeslazená. Vypůjčím si výraz z obálky: "zabývá se vzrušujícím a vlastně i zábavným tématem - totiž tím, jaké to je, když je člověk naživu a zamiluje se".

7. Všeobecné povědomí

Ačkoliv to možná někomu může vadit, tuhle knihu četl skoro každý, takže pokud chcete svoje názory a dojmy ze čtení sdílet s ostatními Hvězdy jsou ideální volba.


8. Jednoduchý styl

Knížka se čte velmi dobře, konec konců příběh vypráví šestnáctiletá dívka... a tak není těžké vžít se do příběhu. Mě osobně styl vyprávění Johna Greena opravdu sedí.


9. Audiokniha

Hvězdy jsou zpracovány i jako audiokniha, která mě velice zaujala, ale neměla jsem tu čest. Krásnou recenzi i s ukázkou jsem objevila u Marky. Takže se s knihou může setkat opravdu každý i nečtenáři a ti, kteří nemají na čtení čas.

10. Prostě proto

Pokud jsem vás svými argumenty nepřesvědčila, přečtěte si knížku jenom proto, že je naprosto skvělá a na světě jí propadly už miliony čtenářů.

Tak co? Nalákala jsem vás, abyste si Hvězdy přečetli? Nebo už jste je četli? V tom případě mi můžete nechat komentář...

Není nad to si večer zalézt do postele, do sluchátek si pustit filmový soundtrack, otevřít Hvězdy nám nepřály a začíst se do ní třeba po desáté. <3

3 komentáře:

  1. Já nevím, já se k tomu Greenovi pořád nějak nemůžu dokopat... Nějak mě neláká :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že to asi nesedne každému... a jestli tě tolik nelákají Hvězdy, zkus třeba jeho prvotinu Hledání Aljašky (mě tolik ne, ale spoustě lidem se líbí nejvíc :)) nebo brzy vydanou Will Grayson Will Grayson (četla jsem pozitivní recenze i od lidí, kteří Greena nemají rádi :)) a pokud se ti nebude líbit svět se nezboří :)

      Vymazat
  2. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Připojte se k úspěchu Spojte se s více než 4 miliony obchodníků a investorů ze 170 zemí

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář a budu se snažit na něj odpovědět! Uvítám nápad, radu i kritiku... můžete mi napsat i na irena.kadava@gmail.com